Jelenia Góra nie marnuje - Zero waste

Marnowanie jedzenia jest szkodliwe społecznie, ekonomicznie i ekologicznie.
Według danych Banków Żywności, co 9 osoba na Świecie jest niedożywiona, w Polsce 2 mln ludzi żyją w skrajnym ubóstwie. Pomimo tego w Polsce marnuje się rocznie 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln ton wyrzucają indywidualni konsumenci. Miesięcznie w przeliczeniu na osobę kosztuje nas to 25-45 zł, co oznacza, że przy racjonalnym gospodarowaniu pożywieniem 4-osobowa rodzina mogłaby zaoszczędzić rocznie 1-2 tysiące zł.

Ratujmy żywność przed zmarnowaniem, bądźmy ZERO WASTE !

to może zrobić każdy z nas:

  • planuj posiłki z wyprzedzeniem

  • rób listę zakupów

  • nie kupuj na zapas

  • sprawdzaj datę ważności kupowanych produktów

  • rozróżniaj pojęcia: „najlepiej spożyć przed” - od „należy spożyć do”

  • przechowuj żywność odpowiednio

  • wykorzystuj opakowania próżniowe

  • zioła które tracą świeżość posiekaj, wymieszaj z oliwą i przyprawami, przelej do foremki na kostki lodu i zamroź; używaj jako przyprawę, np. do duszonych warzyw

  • przekładaj wędliny i ser z foliowych opakowań do papieru lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem

  • sałatę podziel na liście, dokładnie osusz, przechowuj w pojemniku wyłożonym suchym papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć – czynnik przyspieszający psucie się sałaty

  • do słoika z resztką majonezu dodaj zioła, przyprawy, trochę wody i octu, zamieszaj energicznie i wykorzystaj jako sos do potrawy

  • nadmiar zupy lub sosu przelej do szczelnego woreczka lub pudełka i włóż do zamrażarki

  • zrób tosty, grzanki lub zapiekankę z czerstwego chleba

  • zrób bułkę tartą z czerstwych bułek

  • wykorzystuj całe warzywa np. głąb z kapusty wkrój drobno do bigosu, liście rzodkiewki do sałatki

  • czerstwe wypieki odśwież, podgrzewając w piekarniku

  • zioła, szparagi czy szczypiorek przechowuj lekko zanurzone w wodzie

  • posmaruj ser cienką warstewką masła, aby uchronić go przed wysychaniem w lodówce

  • ze zwiędniętych warzyw korzeniowych ugotuj bulion warzywny, możesz go zamrozić i wykorzystać później

  • nadmiar owoców cytrusowych wyciśnij i zamróź w pojemniku do lodu

  • podziel się nadmiarem jedzenia z sąsiadami, znajomymi lub umieść je opisane w lodówkach społecznych

 

 

Kalendarz FB