









Ratujmy żywność przed zmarnowaniem, bądźmy ZERO WASTE !
to może zrobić każdy z nas:
planuj posiłki z wyprzedzeniem
rób listę zakupów
nie kupuj na zapas
sprawdzaj datę ważności kupowanych produktów
rozróżniaj pojęcia: „najlepiej spożyć przed” - od „należy spożyć do”
przechowuj żywność odpowiednio
wykorzystuj opakowania próżniowe
zioła które tracą świeżość posiekaj, wymieszaj z oliwą i przyprawami, przelej do foremki na kostki lodu i zamroź; używaj jako przyprawę, np. do duszonych warzyw
przekładaj wędliny i ser z foliowych opakowań do papieru lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem
sałatę podziel na liście, dokładnie osusz, przechowuj w pojemniku wyłożonym suchym papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć – czynnik przyspieszający psucie się sałaty
do słoika z resztką majonezu dodaj zioła, przyprawy, trochę wody i octu, zamieszaj energicznie i wykorzystaj jako sos do potrawy
nadmiar zupy lub sosu przelej do szczelnego woreczka lub pudełka i włóż do zamrażarki
zrób tosty, grzanki lub zapiekankę z czerstwego chleba
zrób bułkę tartą z czerstwych bułek
wykorzystuj całe warzywa np. głąb z kapusty wkrój drobno do bigosu, liście rzodkiewki do sałatki
czerstwe wypieki odśwież, podgrzewając w piekarniku
zioła, szparagi czy szczypiorek przechowuj lekko zanurzone w wodzie
posmaruj ser cienką warstewką masła, aby uchronić go przed wysychaniem w lodówce
ze zwiędniętych warzyw korzeniowych ugotuj bulion warzywny, możesz go zamrozić i wykorzystać później
nadmiar owoców cytrusowych wyciśnij i zamróź w pojemniku do lodu
podziel się nadmiarem jedzenia z sąsiadami, znajomymi lub umieść je opisane w lodówkach społecznych
List do Prezydenta
Mapa